Pumpernickel
Pumpernickel, çavdar unu, çavdar ve çekirdek taneleri ile yapılan ekşi mayalı bir ekmektir. Almanya’da çok meşhur olan bu ekmek, günün her saatinde tüketilebilir. Yapımında beyaz un yerine çavdar unu kullanıldığı için, kalorisi daha düşüktür
Almanya’ya özgü Coğrafi İşaretli Westfälischer Pumpernickel Ekmeğinin çarpıcı özellikleri, tamamen çavdardan oluşması ve bu nedenle diğer ekmek türlerinin çoğundan farklı olması ve en az 16 saat boyunca buharla doldurulmuş bir fırında veya bir raflı fırında mühürlü pişirme kaplarında pişirilmesidir. Westfälischer Pumpernickel ekmeği, çavdar unundan yapılan kabuksuz siyah veya çok koyu kepekli ekmektir. Çavdar tanesinin tane yapısı kırıntılarda net bir şekilde görülebilir. Ekmeğin çok özel bir tatlı-acı tadı vardır. En az %90 oranında kaba öğütülmüş çavdar unu veya kepekli çavdar tanesi veya her ikisinin karışımı, su, tuz, maya ve isteğe bağlı diğer tahıl bazlı bileşenler (malt gibi) veya şeker pancarı içerebilir. Hiçbir koruyucu eklenemez.
Almanya’da siyah ekmek de dahil olmak üzere birçok farklı ekmek türü vardır. Ancak, yalnızca ‘Westfälischer Pumpernickel’ tipik olarak 16 saatlik çok uzun bir süre boyunca pişirilir. Başka hiçbir ekmeğin bu kadar uzun pişme süresi yoktur. Pişirme sıcaklığı, tahıldaki enzimleri aktive eder. Bu benzersiz süreç, ekmeğe tipik acı tatlı lezzetini ve koyu kahverengi, neredeyse siyah kırıntısını verir. Hem hafif tatlı, bazen biraz asitli biraz keskin, hem de hafif aromatik olan bu tipik tat, bu özelliğin özellikle karakteristik özelliğidir. Çok uzun raf ömrüne sahiptir. Teneke kutularda birkaç ay veya buzdolabında (dondurucu bölümünde) iki yıl kadar saklanabilir
Pumpernickel ‘in Hayat hikayesi
“Ordu, midesinin üzerinde yürür” diyen Napolyon, Prusya Savaşı sırasında adı “Nicole” olan atı için de ekmek istedi. Yaverine “Pain pour Nicole” (Nicole için ekmek) dedi. Almanlar, bu sesi “Pumpernickel“e (çavdar ekmeği) benzetti
Share this content:



Yorum gönder